17 mai 2011

De ce suntem gunoieri?Tara noastra este plina de gunoaie. Acest lucru nu este deloc o noutate si stim cu totii prea bine cat de greu este sa gasesti un trotuar curat, daramite o zona de iarba verde fara pungi , gunoaie de plastic, pet-uri de pastic , s. a.
Lumea arunca in strada ca intr-o groapa de gunoi. Am vazut sa arunce pe jos mizerii chiar daca era foarte aproape un cos de gunoi. Dar nu vreau sa laud cosurile de gunoi fiindca am gasit si strazi care sunt lipsite cu desavarsire de asemenea recipiente. Deci unde este pana la urma problema? Este de vina statul fiindca nu ne aprovizioneaza cu destule cosuri de gunoi, nu e bun sistemul? Sau sunt romanii atata de ignoranti si nepasatori incat prefere sa ne inece in gunoi decat sa isi 'piarda' un minut in care sa gaseasca o solutie mai buna pentru gunoiul detinut. Nici nu mai precizez de locuri sfinte unde oamenii isi duc ilegal(?) gunoaiele (paduri sau zone de dealuri afara din oras), cum ar fi de exemplu mobila (ca sa nu plateasca taxa de transport la groapa de gunoi?) sau alte lucruri carora nu le mai gasesc intrebuintari.
Se tot fac proiecte pentru constientizare... concepte bune. rezultate ...?? prea vagi. Am fost de doua ori in Germania in anii precedenti si eram uimita de cat de curate erau orasele. Ma gandeam ca se poate manca de pe jos, atata de bine arata totul... Ei bine. Poate daca ar pune si la noi amenzi imense pentru orice 'fleac' aruncat pe jos... poate atunci incep oamenii sa se gandeasca mai bine. Sau cui ii pasa si vede, sa nu ramana indiferent. Ceea ce e si mai important cred ca e sa primeasca copii din scoli o educatie pentru protectia mediului inconjurator. Noi mergeam cu cercetasii des sa culegem gunoaiele Sighisorenilor. Mi-e jena de cum arata tara noastra. Voua nu?
2 comentarii:

  1. Problema este a românilor, e vorba de mentalitate, de lipsa celor 7 ani de acasă. Chiar dacă au coșul lângă ei, tot pe jos aruncă, e mai la îndemână. Eu nu înțeleg de ce nu bagă în buzunar o hârtie, sau un ambalaj și să îl arunce acasă, că doar nu e de parcă ar căra nu știu ce greutate (asta când lipsesc coșurile de gunoi în spațiile publice)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate. Cand eram mici mergeam des la plimbare prin natura cu parintii. Si m-a marcat faptul ca mama mereu punea in buzunar toate gunoaiele noastre. Mai si culegea de prin padure daca gasea ambalaje sau alte prostii, numa ca atunci nu era chiar asa serioasa problema. Geanta mea are compartiment special pentru deseuri, in caz ca nu exista vre-un cos in preajma. Si totusi, ce e de facut :( cum poate fi constientizat romanul de aceasta problema reala? Si altii la care poate le-ar pasa, inchid ochii si se gandesc la altceva. Ei cred ca ceea ce nu vad nu exista.

    RăspundețiȘtergere