16 iulie 2013

Raspuns la: Reteta completa de eliminare a pietrelor de la bila

Un articol scris de un anumit Mihai Rapcea acum 6luni a avut mare trafic si a dus la un numar mare de practicanti a unei metode "naturiste". 
Nu am scapat de indoiala nici dupa ce am citit comentariile articolului respectiv. 
Tema articolul este "metoda naturala de a scapa de pietrele de la rinichi". Acest articol a readus la viata un mit vechi, dar va rog sa cititi mai jos unde am incercat sa traduc un articol publicat de oameni de stiinta in 2005.

Am dat de acest articol care a luminat indoiala si a clarificat lucrurile, publicat de catre chimistul Christian W Seiss si doctorul gastroenterologist Jim Brooker

"O pacienta (40ani) a fost internata in regim ambulatriu la clinica cu dureri recurente severe dupa consum de alimente bogate in grasimi. Prin ecografie abdominala s-au gasit mai multi calculi biliari de dimensiuni 1-2 mm depozitati in vezica biliara.
Recent isi "curatase ficatul" printr-un regim oferit de catre un homeopat. Acest regim consta in consum mare de suc de mere si legume, fara mancare, apoi ingerat 600ml de ulei de masline si 300ml suc de lamaie dupa cateva ore. Aceasta activitate a promis si a indus o trecere nedureroasa prin rect a mai multor "pietre" semi-solide verzui la primele ore ale diminetii urmatoare. Dansa le-a colectat, inghetat si le-a adus la clinica pentru teste de laborator.
Click to toggle image size
"pietrele" verzi, semi-solide, eliminate prin rect (imaginea de sus) 
calculii biliari extrasi prin operatie chirurgicala (imaginea de jos)

Examinarea microscopica a pietrelor aduse de catre pacienta noastra au aratat ca structura lor nu este cristalina, ba mai mult, s-au topit dupa zece minute petrecute in temperatura de 40°C. In urma examinarii chimice a acestora, s-a demonstrat ca acestea nu au in continutul lor nici colesterol, nici bilirubina, nici calciu. Metoda traditionala de extragere a lipidelor din fecale a indicatca aceste "pietre" contineau acizi grasi care necesita hidroliza acida pentru a acizii grasi liberi, inainte de extractia cu eter. Acesti acizi grasi au reprezentat 75% din materialul original.
In urma unor experimente chimice, s-a constatat ca prin amestecarea a unui volum egal de acid oleic (componenta principala a uleiului de masline) si suc de lamaie, se produc bilute semi-solide, albicioase, in urma adaugarii unei cantitati mici de solutie de hidroxid de potasiu. Dupa uscarea in aer liber, la temperatura camerei, aceste bilute au devenit destul de solide si tari.
Prin urmare concludem ca aceste pietre verzui, eliminate in scaun, au rezultat din actiunea lipazelor gastrice prin trinitroglicerina simpla si mixta care e formata din uleiul de masline, obtinandu-se acizi carboxilici cu lant lung (in principal acid oleic). Acest proces a fost urmat de catre saponificarea in micelii insolubile de dimensiuni mari de carboxilati de potasiu (sucul de lamaie contine o concentratie mare de potasiu) sau "pietre de sapun".

Pietrele descoperite la ecografie au fost extrase prin interventie chirurgicala.
Pe internet se pot gasi o multitudine de site-uri de sanatate care promoveaza acest regim numit "spalare a vezicii biliare" sau "curatarea ficatului". Unele au citat o scrisoare Corespondenta publicata in Lancet legata de acest subiect. Regimul de o zi consta in o noapte de post negru, mancat de mere dimineata, pe timpul zilei consumat doar ceai de plante, iar seara un amestec de unei de masline cu suc de lamaie proaspat. Patientii sunt instruiti sa stea intinsi pe partea dreapta (alte site-uri spun ca pe partea stanga). Este pretins ca dimineata urmatoare se vor elimina calculii prin scaun.
Am demonstrat ca aceste regimuri de spalare/curatare pentru expulzarea de calculii biliari este un mit. Iar afirmatiile facute de catre unii sunt inselatoare. Aparitia unei scrisoari publicate intr-un jurnal consfintit a fost utilizata de ceva timp pentru a confirma aceste practici, iar consemnarea trebuie redresata acum.
Declaram ca nu avem nici un conflict de interese."

Sursa: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)66373-8/fulltext#
Va rog oameni buni sa cautati in toate locurile si sursele posibile chiar si daca nu aveti indoieli, inainte sa incercati metode ne-mai-auzite sau supra-populare. Iubiti-va si ingrijiti-va sanatatea, care o mai aveti.

Cu respect!

3 comentarii:

 1. buna sunt lucian 35 ani si la ekg am aflat ca am la fiere o piatra de 3cm .nu am dureri greturi etc.. doctorii imi spun sa scot fierea.doctorul de familie mi-a spus sa iau URSOFALK dar in prospect zice nu e bine sa ai piatra peste 15 mm .da-ti un sfat !!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. lucian 35 daca ma poate sfatui cineva rog pe mail lucianmihai74@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Lucian,

   Imi pare rau sa aud de situatia ta. Nu sunt doctor si nu te pot ajuta. Acest articol a fost tradus de catre mine dintr-un jurnal de medicina. Incearca sa mergi la un alt doctor pentru o a doua opinie. Sper sa iti rezolvi! Succes!

   Ștergere